Stránky


piatok 3. júna 2011

Blížime sa k 4 mesiacom

Blíži sa nám 4 mesiac na diéte, tak by sa patrilo napísať ako napredujeme :)

Valerik sa zlepšil vo všetkých oblastiach okrem reči (tam ešte nie je všetkým dňom koniec) čo nie je konštatovanie len moje, ale aj škôlky :) a aj Valerijkovko ocka :)

Táákže Hrubá motorika-naučil sa kolobežkovať (v škôlke) V priebehu 3 dní
Jemná motorika-zapína si gombíky, učí sa rozopínať, zapne si zips aj ho dá obvykle do jazdca, ak nie je príliš komplikovaný, strihá s pomocou s pomocnými nožničkami, navlieka pidi gorálky, zapína opasok!!! v práci (nácvik).

Porozumenie- Pár dní na diete začal vyžadovať ukazovanie si v knižkách, ukazuje predmety, ja musím pomenúvať na výzvu "ukáž.." ukáže požadovaný obrázok.Vraj slovná zásoba začína byť slušná..

V škôlke ukazuje rovnako na dotykovke, robí úlohy na PC. Zase mám občas pocit, že rozumie tomu, o čom sa bavíme. Napr. sa bavíme o tom, že má naopak trenky a on bez výzvy si ich prezlečie.
Ukáže časti tela, spočiatku len imitačne (ukázala som oko, aj on atd) teraz už väčšinu rozumie a ukáže na výzvu.Ukáže aj členov rodiny.

Imitácia-tam nastal asi najvýraznejší posun. Pred diétou neimitoval vôbec. 3 deň diéty zimitoval 5 gest na muzikoterapii a dnes už zimituje toho veľa.

Naučil sa nové gesto "ešte" a aktívne ( s porozumením) ho používa. Takže už má (ukazovanie, prosím si, ešte, hotovo, papa) z tých bezimitačne používaných.

Spoločná striedavá hra. Hrá krásne pexeso, učí sa človeče. Vie počkať, striedať sa. Keď vonku vidí bežať deti, má tendenciu sa s nimi naháňať. Údajne na pieskovisku si vymieňal formičky s iným dievčatkom :)

Hudba-je schopný a ochotný vypočuť si až 3 pesničky cez slúchadlá, snaží sa imitovať melódiu, vie dať najavo, keď sa mu nejaká pesnička páč, gestuje pri pesničke v muzikoterapii. Snaží sa hrať na nástroje, bubon, xylofón, dychové nástroje, klavír.

Kognitívne funkcie- zlepšil sa údajne v dejovej postupnosti čo ešte minulý rok vôbec nevedel, zloži podľa vzoru stavbu, postupku, nemusí to mať už rozkrokované. V kategorizácii-triedení je tiež už super.
U ocka sám od seba zložil skoro celú abecedu od A po K :) Začal globálne čítať!! A to tak, že už priradí významovo obrázok k slovu. Na obrázku už nemá pomocný text, to už robil dávno, teraz to už robí po pamäti. Orientuje sa v režime, používa obrázkový komunikačný systém. Nosí na krku šnúrku na kľúče, na ktorej má obrázky "piť, wc, jesť, pomoc" krásne ich používa a aj ostatné voksové obrázky. Krásne pochopil "pomoc" a používa to v rôznych situáciách nie len v tej, v ktorej sa to naučil.

V škôlke pozeral a ako jediný dopozeral celú rozprávku NEMO, nikdy nechcel pozerať rozprávky tohoto druhu max. bebe tv pre bábetká, alebo hudbu., reklamy. Teraz už pozerá aj jim-jam, hlavne pesničky miluje a to aj detské, to pred tým nebolo.

Sebaobsluha-prakticky sám so schémou sa oblieka, vyzlieka, pomoc potrebuje len ak má háčik na nohaviciach ten ešte nevie zapnúť a potom s mikinou, bundou . Prestiera si v škôlke, sám chodí na WC, podľa schémy si umýva ruky. Pri všetkom je samozrejme nutný dohľad, pretože Valerik čo sa dá si uľahčuje :). Doma už si automaticky po WC oblečie slipy, plienku si ráno dá dole a automaticky ju hodí do koša, večer si ju vyberie zo skrine, oblečie. Teraz sme vo fáze aby sa obliekol aj ráno po tom, čo zahodí plienku.
neskutočne chce pri všetkom pomáhať, šúpe hrach, cibuľu, dnes keď si zamočil trenky, sám od seba šiel a zavesil ich na sušiak na balkóne, keď niečo rozsype, sám si vezme lopatku a metličku a pozametá to, keď niečo vyleje, utrie to. Po kúpaní sa má tendenciu sám utierať. Chce s nami variť, piecť, umývať riad :) presne vie, čo napr. na koláč potrebujeme a nosí mi to :) Má tendencie si sám robiť šťavu, akurát sa bojí zapnúť odšťavovač, inak by si to aj sám spravil :) Po pár razoch si všimol, že hrozno nedávame priamo do odšťavovača, ale najprv ho umyjeme, tak mi ho dáva rovno do misky.

Sociálne správanie- Po prvý krát v živote sa stalo, že na rodinnej oslave všetkých zakceptoval, dokonca si sám sadol k stolu!! A jedol s nami polievku, štastne sa na všetkých pozeral (do očí) a usmieval sa.
Aj so mnou sa často kontaktuje, chce sa hrať rôzne detské hry napr. "varila myšičku", pozerá mi do očí, vníma ma, má "prítomný" pohľad.

Od diéty neporovnateľne lepšie spí, asi ako ho netrápia bolesti bruška. Každý deň okrem pár výnimiek chodí  kakať, pred tým často zápchy aj týždňové. Dokonca už pár krát šiel kakať sám od seba, pred tým som si to musela všimnúť odniesť ho tam a držať ho, bránil sa tomu, nechcel. Extrémne záchvaty hyperaktivity a opoidné stavy sa zmiernili po zavedení bio zeleniny. Je to finančne nákladné, ale nemám na výber..

Diétu už zvláda a akceptuje krásne, dokonca v obchode keď vidí sladkosti a malinovky, čo pred tým pil, tak si ich nevšíma. Keď mu chcem spraviť velkú radosť, tak mu kúpim cappy džúsik ten by mal byť Gaps legal.
Je sladený len medom, bez chémie s kys. citrónovou. Síce nie je čerstvý, no hádam sa raz za čas keď nie je iná možnosť nič nestane.
Veľmi si obľúbil namočené a následne v rúre opečené slnečnicové semienka. (potom ich melieme)  posýpam mu s tým takmer všetko. Dočítala som sa, že majú veľa magnézia a B-čiek.. tak mám radosť. Vždy má nejaké obdobie, že mu chutí istá potravina, potom prejde na inú atd.

Dnes mi prišiel jogurtovač, tak čoskoro skúsime domáci jogurt, veľmi mu chýbajú mliečne výrobky a obilniny. Síce to zvláda, ale ovoniava nám kašu, kávu..

Čo sa týka úzkostí, tak tie ešte pretrvávajú, ale naučil sa chytiť si ušká, keď ideme napr. mixovať, odšťavovať, keď vonku niekto niečo hlučné robí, keď kričia deti. Veľmi mu to pomohlo, aktuálne si tie ušká len chytí a potom skoro hneď pustí, dáva mu to pocit, že to vie on sám ovládať a korigovať.

V samostatnej hre momentálne nič moc, prišlo jeho prelievavé obdobie, tak väčšinu času prelieva vodu, alebo skladá doskové puzzle, prípadne navlieka gorálky (pidi) na taký kovový povrázok. Občas nejaká zvuková hračka, balón, ešte ho baví presýpať šošovicu, hrach a pod.

Uvidíme v čom nás ešte prekvapí :)

7 komentárov:

  1. Nádherné pokroky, to je parááda. Tak krásně se to četlo!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkně se to čte, přeju ať se daří i dál!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem, no uvidíme. Momentálne je aj veľmi zlatý a kludný :) čo je po 3 mesiacoch pekla celkom milý obrat. :) Toto striedanie nálad, ale mával aj pred tým, takže to neviem či súvisí s diétou a určite pokroky sú aj výsledok práce v DSS, kde to fakt "odmakali" ale aj oni povedali, že je to rozdiel veľký v spolupráci, pozornosti atd. Ale ešte stále je to veľa cesty pred nami a neviem kam to až pôjde, my sme už nemali čo stratiť :)Čo ma teší veľmi je, že si dosť rozšíril repertoár hlavne čo sa zeleniny a ovocia týka takú brokolicu a špenát by do úst nedal :) pred diétou. Papá aj vajíčka s cuketou a žampiónami no je toho viac. Tuniaka s oregánom atd :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hani, no to je fakt nádhera,super pokroky,já to přečetla jedním dechem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hanko, to jsou skvělé pokroky. A to jak se Valerijko rozpapal, už i to by mi snad stačilo ke štěstí ... já do Niny nemůžu nic dostat, kromě těch jejích dvou potravin.
    Moc držím palce, ať napředujete dál!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Valerijkovi změna stravy prospívá, to mám radost !!! Hlavně je prima, že to jí :-).

    Knížku Syndrom trávení a psychologie jsem prostudovala a považuji to za rozumný přístup. Uzdravit nejdřív trávicí trakt a tělo si už pak poradí. Je docela zajímavé, že podobnou stravu mi kdysi poradila léčitelka na alergie a syndrom chronické únavy - na papíru se seznamem potravin vyškrtala nevhodné a moc toho tedy nezbylo: vařené maso, zelenina, kysané mléčné výrobky, luštěniny, semínka, mandle, čerstvé byliny.

    Děláme doma jogurt s medem: rozpustit 2 lžíce medu v litru mléka, do toho 1 plechovku kondenzovaného mléka TATRA a asi 2 lžíce jogurtu Hollandia. Mléko teda není BIO, obyč. plnotučný trvanlivý krabicák. Po zkušenostech už to neohřívám, jen zastudena smíchám, naliju do skleniček a dám na noc do jogurtovače.

    Teď mne napadlo, šel by udělat jogurt třeba z mandlového mléka?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý den, jste ještě na dietě? Prosim můžeme se svami spojít protože také čelím GAPS a potřebovala bych od vas nějaké rady....Můj email: anastasiya.ilgova (zavinac) gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus