Stránky


štvrtok 9. júna 2011

Čo vlastne "chudák" valerik papá?

Kedže sa mi množia otázky od ludí, čo vlastne V papá a prosby o inšpiráciu, dávam sem jeden mail, ktorým som odpovedala GAPS mamičke :) možno to pomôže aj niekomu dalšiemu, ja by som tiež privítala inšpirácie, pretože občas je to hodne tažko vymyslieť mu niečo "jedlé". Ešte že ten náš V, mäso aj zeleninu "môže"..

My dosť ideme vo fašírkach neviem ako je to česky proste zmixované mäso so zeleninou (je jedno akou) a vajcom-vypražené na oleji, alebo hašé to je to isté ale dané na plech a zapečené v trúbe. Potom mäsové guľky opečené na panvici, dajú sa robiť aj karbonátky z rôznych druhov mäsa aj rýb.Ďalej také "falošné" rezne, najpr zapečené v trúbe s vajcom a múkou a potom ešte opražené (ale toto neviem presne to mu robí babka :)
Naštastie to v. celkom má rád. Minule som robila hranolky s patizonu to je také niečo ako tekvica, ale ploské ako ufo to vyzerá, boli výborné aj vyzerali ako zemiakové úplne! ale v. ich nechcel :( chipsy z cukety nakrájať na tenučko cuketu olúpanú a do rozpáleného oleja hodiť-otočiť a je to. Ešte osoliť. Syn miluje slnečnicové semená opečené (po namočení) v trúbe a pomixované, to istý čas chcel na každé jedlo. Môžete ešte čočku to mal dnes čočku s luskovými fazuľkami -chutilo. Včera som mu dala ten doma robený jogurt a bolo to peklo, tak skoro nebudem opakovať :(( zase totálny opoid ... hyperaktivita. , koláče robím ten základný muffin recept ten je na blogu.. a rôzne obmieňam, dnes napr. som robila s čerešní ale ešte ho ani neochutnal :(( potom robím zo slivky, hrušky, banánu, jahôd, jablka, tekvice, makový používam vanilku, alebo perníkové korenie. Keď ho chcem "hutnejší" dám viac múky, keď muffinovejší viac vajec.
V. má rád hodne orechy vlašské alebo lieskovce, mandle moc nemusí, dnes mi namočené splesniveli orechy asi za 500 sk :(( pekány, para a lieskovce.. som na ne zabudla nejak.
Vajíčka robím napr. so šampinónami, cuketou, rôznymi koreniami, aj napriek gaps nemiešaniu používam garam masalu a americké zemiaky v nich nie je nič pridané len koreniny a soľ, tak hádam to tak nevadí.. inak by mi to nejedol. Miluje opečený pór, cibuľku. kečup kupujem teraz hotový volá sa tiger je sladený len koncentrovanou jablkovou šťavou a je v ňom len kvasný ocot, tak dúfam, že je tiež legálny aj keď priemyselné by sa nemali, tak ja týmto bio výrobkom verím. Nemá žiadne negat reakcie po ňom. Kupujem veľa aj v alnature, horčica je legálna, arašidové maslo, semená, orechy tam kupujem. Ja si celkovo myslím, že tu máme kvalitnejšiu stravu aj tú hotovú než v USA, takže napr. teraz som kúpila boruvkovú šťavu, ktorá je vyslovene terapeutická na rôzne problémy a je čistá bez výroby z koncentrátu. Asi tažko by som doma odšťavila toľko boruviek a za tú cenu... Takto mi to vypije s vodou. Robím aj domáce šťavy, ale V. najviac miluje z hrozna a to je teraz nezohnatelné tu . Ďalej má rád špenátovú polievku kupujem od bonduelle listový špenát v takých kockách -porciách. Ďalej brokolicovú polievku, fazuľovú z bielej fazule na kyslo s kôprom, on miluje vňate. A do tých polievok pašujem vývar. :) Ešte napr. zelerovú, kedlubnovú (nahrubo nastrúhané a dodané do vývaru) . Skúšala som aj kapustnicu, ale to odmietal jesť. Dal by sa boršč.Hrachová krémová ale to mi on neje..
Výborná a sladká je aj polievka z hokaido tekvice, ale to on tiež odmieta, najviac má rád zeleninu surovú, kapustu, petržlen, mrkvu, zeler, kedlubnu, tekvicu , vňate to normálne baští surové :)

Potom napr. guláš s kápiou., robila som aj minipizze, normálne gaps recept na cesto, ale miesto časti mandlovej múky som dala tie pomleté slnečnicové semená a do takej formy na mini pizze potom pretlak hore na to, šunku domácu, cibuľku. V. celkom teraz má rád aj tuniaka s oreganom od calvo. Pangasa občas robím, buď na prírodno s cesnakom a rascou, alebo akoby vyprážaný na nuggety to je cesto z mandlovej múky, vajca ( v tom obaliť) a vypražiť. Ďalej koláče "na panvičku" niečo ako lievance, múka, trocha hrušky strúhanej, vanilka, vajce, med rozmiešať a opiecť s oboch strán. Dá sa rôzne obmienať. Dá sa robiť aj naslano kura mixované a vajce rozmixovať opiecť.

Na toto som narazila a pokúsim sa to spraviť z cukety, potom poreferujem, ak by to vyšlo mali by sme skvelé! chipsy!! http://www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=related

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus