Stránky


pondelok 7. februára 2011

Koketujeme s GAPS :)

V poslednej dobe sme si "užívali" . V. 4 dni po sebe k večeru plakal, mal kŕče, pôvodne sme si mysleli, že je to slepák, tak sme na pohotovosť chodili ako na klavír. Za 4 dni sme to zvládli 5x. Kedže nemluví a nespolupracuje bol orieškom chirurgie :) Sono mu robili 3x vždy so záverom, že slepák je hraničný, brušná uzlina napravo zväčšená. Naproti tomu však mal nízke CRP čo pri slepáku býva zvýšené (brali mu ho 3x z prsta) , 2 vyšetrenia cez konečník tiež nepoukazovali na slepák. Naproti tomu sa niektorým z chirurgov zdalo, že reaguje vpravo bolestivo.To isté na sone. Celé to vlastne spustil obed v škôlke-vyprážaný karfiol, ktorý jedol, ale bežne ho neje. Veľmi ho nafukovalo. Neviem čo skutočne sa tým podráždil slepák, alebo to slepák nebol. 4dni nám s príchodom večera začínal plakať a pýtal sa na pohotovosť. (chcel ísť len do dedkovho auta, ktorým sme ho tak vozili, inak ním nechodíme) Spočiatku to bolo strašné kričal ako zvieratko v pasci, oháňal sa nenechal na seba šiahnuť. Sono to sme na ňom museli ležať a držať ho. Dalšie dni už síce plakal,ale držal a ležal.
Naštastie dr neboli horliví ho rezať, alebo nás hnať do nemocnice, bývame kúsok. Nezvracal, teplotu nemal. Ale bolesti čím dalej horšie. Dr. nám už tvrdili, že je to psychické a že prečo nie je medikovaný.. Konzílium psychiatra som odmietla. Predsa nebude dopovať dieťa, ktoré ešte včera malo podráždený slepák?? Okrem toho ho poznám a jasne som videla, že to je bolesť a nie úzkosť, to matka vycíti.
Potom ma naviedli kamarátky s autíkmi, žeby to mohli byť nejaké cudzopasníky. Uprosila som ich na pohotovosti (celé toto sa odohrávalo počas štátneho sviatku a víkendu) aby mi predpísali vermox. Po prvej dávke som mala späť spokojné dieťa. Podarilo sa nám vybrať celú dávku, všetko sme doma dezinfikovali savom, preliečili sa preventívne. No nikto nemal ani náznak cudzopasníkov, ani V. bol to taký výstrel na slepo. Ani testy u pediata nič neodhalili. 3 týždne bolo ako-tak dobre a potom jeden deň, keď zase jedol fornetti plus deň pred tým sme sa do neho snažili narvať vermox (opakovanie po 3 týždnoch) tak to zase začalo. Večer nevedel zaspať , nakoniec zaspal ale o 2,00 bol hore a hrozne kričal. Dala som mu v zúfalstve nurofen, ktorý prakticky nedávam. Do 10 minút bolo dobre.  To už mi bolo divné.. Keď m tie problémy začali pár ludí ma upozornilo na kvasinky, žeby to mohlo byť ono. Po tej posilnovacej dávke vermoxu to zase začalo, tak som premýšlala, či ten prvý vermox (bral ho 6 dní)nevylikvidoval kvasinky ale zároveň aj črevnú fĺoru kde sa oni premnožili po jeho vysadení. Totiž V. sa vôbec neškabal, akonáhle dobral vermox začal sa škrabať. Pediatrička povedala, že je vylúčené aby mal teraz cudzopasníky aj keby ich znova chytil tak majú 3 týždnový vývojový cyklus. Pri kvasinkách je typické, že sa dieťa škrabe, rôzne exémy, bolesti hlavy a x. prejavov ktoré na neho sedeli. Ako som sa o to začala zaujímať, zistila som, že údajne veľa detí z auti spektra na ne trpia. Čo ma zaujalo, tak pri liečbe chemickými liekmi ako nizoral takmer úplne ustúpia auti prejavy (počas liečby) no po dobratí liekov zase nabehnú. Týmto spôsobom a vďaka auti mamičkám od nás zo škôlky som sa dostala k diéte GAPS. Je to diéta vytvorená a premodifikovaná lekárkou, špecialitkou na výživu a matkou autíka , dnes už údajne zdravého syna. Tvrdí, že touto diétou sa dá výrazne pomôcť autistickým deťom. Je to pomerne zložitá teória, určite dodám odkazy na zahraničné stránky, u nás to takmer nikto nepozná. Zmyslom diéty je eliminovať kvasinky, je veľmi podobná ako klasické anti kvasinkové diéty tie si ale vyžadujú aj rôzne minimálne prírodné prípravky ako oregánový olej, citricid. Tie by som do syna nedostala sú výrazné chuťovo. GAPS by mala črevo uzdraviť a obvykle stačí ju držať aspoň 2 roky, potom už sa môžu kludne príležitostne všetky potraviny. Na rozdiel od GFCF ktorá by sa mala držať celý život.
Momentálne sa necítime na plnú GAPS diétu tak ako by mala bežať, ale snažíme sa mnohé veci nahradiť. V. strava bola poslednú dobu veľmi výberová jedol len samé cukry, lepok, kakao. Museli sme spraviť nejaký rez. Je to boj, hádam budeme mať dosť sily ho bojovať.

1 komentár:

  1. Ahoj, obdivujem ta, ako to zvladas. Ja som cerstva matka dvojciat a mam este 3 rocneho syna. Zatial su zdrave, a preto tie starosti neriesim - tiez dostavam otazky ako to mozem zvladnut.Clovek ma kazdodenne starosti, robi vsetko najlepsie ako moze, vecer je rad, ze sa dostane do postele a nema cas mysliet na to, ze je toho vela. Z chorob sme si zatial zazili iba poockovacie horucky a zvladli to nurofenom, takze to, co musis zazivat ty je pre mna nepredstavitelne. Valerik je krasny chlapec a je urcite stastny, ze ma tak starostlivu mamku. Vela zdaru.

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus