Stránky


streda 9. februára 2011

GAPS recepty

Losos 
Pre 1 osobu
Filet z lososa, s kožou alebo bez 1 (180g)
Ghee, maslo alebo kokosový olej, Len ľahko vymastiť pekáč 
1 citrón
Kozí jogurt alebo SCD Mayo, 1 polievková lyžica 
Oregano,  1 / 4 lyžičky  (čajovej)
Rasca, sušená a krájaná 1 / 4 lyžičky
Soľ, 1 / 4 lyžičky  
Tabasco alebo chilli, 1 / 4 lyžičky
Bazalka alebo koriander, 2 lyžičky čerstvé
Rúru predhrejeme na 205 C
Zľahka vymastíme zapekaciu misku
Lososa vložíme do misky
Vytlačíme štavu z polovice citróna do malej misky. Zmiešame  kozí jogurt (alebo majonézu SCD), oregano, rascu, soľ, chilli.
Lyžicu zmesi dáme na lososa.
Pečieme v strede predvyhriatej rúry 12-15 minút.
Vyberte z rúry rybu
Posypeme bazalkou alebo koriandrom a pokvapkáme štavou z citróna (z druhej polovice)
Výborné samotné alebo s karfiolom a plátkami avokáda.
Substitúcia z pôvodnej receptúry:
Rastlinné oleje = Ghee, maslo alebo Kokosový olej
Majonézy alebo kyslej smotany = kozí jogurt  alebo SCD Mayo
Chili alebo Tabasco

Ešte lepšie je marínovať rybu v korení cez noc.


Losos

Prísady

cca 400-500gr ružového lososa
1 hrnček orechovej múky
1 / 2 šálky nasekanej cibule
1 / 4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
2 vajcia,
2 lyžice citrónovej šťavy
1 / 8 lyžičky čierneho korenia
2 lyžice olivového oleja
mesiačiky citrónu
Pomiešame, tvarujeme fašírky ktoré opražíme na panvici na olivovom oleji (alebo inom tuku)

CHLIEB KURACI

Kuracie mäso zmixujeme s kuracím vývarom v kuchynskom robote

2 šálky kuraťa (kurací vývar + pasta)
1 / 3 šálky varenej tekvice
1 / 4 oleja
1 lyžička sódy bikarbóny V GAPS nepovolená
1 lyžička soli, alebo menej ...
5-6 vajcia

Pečieme pri cca 165 C po dobu jednej hodiny alebo do zlatista.

Losos opekaný

Lososa omyjeme a nakrájíme na kousky. Kousky vložíme do mísy a pokapeme je šťávou z jedné poloviny citronu, osolíme a přidáme dvě lžíce olivového oleje. Necháme 30 minut marinovat. Poté rozehřejeme máslo na pánvi a kousky lososa z obou stran opečeme.


KURACIE PALACINKY
1 kuracie prsia predvarené
vajce 
rozmixujeme v kuchynskom robote, zmes až kým nie je úplne hladká. Zmes bude vyzerať rovnako ako hrubé palacinkové cesto.
varíme v horúcej panvici vymastenej ako lievance.
Varia sa oveľa rýchlejšie ako palacinky z orechovej múky.


BANANA PLACKY
1 malý zrelý banán
2 vajcia

-Alebo-

1 veľký zrelý banán
2 vajcia

Na panvicu dáme maslo, ghee alebo SCD schválené oleje. Rozmixovať vajcia a banán dobre. kopcovitú lyžicu cesta dáme na panvicu a opražíme na miernom ohni. Otočíme a opečieme na druhej strane

KURACIE PALACINKY s hruškovou omáčkou.
1 kuracie stehno
tmavé mäso drží lepšie
pyré z 1 hrušky

Metóda 1
Mixujeme v kuchynskom robote, formujeme malé placky, potom varíme v olivovom oleji. Môžete pridať morskú soľ.

Metóda 2
Mixujeme tmavé mäso s hruškovou omáčkou v kuchynskom robote, formujeme do malých faširok a potom ich vložíme do rúry na pergamen. Vyzerajú ako malé sušienky.

Kuracie nugety  
(u nás aktuálne TOP jedlo) ja používam aj korenie na americké zemiaky nemali by sa používať zmesi korenia, no toto nemá nič pridané navyše, tak hádam je to ok..
Orechová múka
rozdrvený cesnak čerstvý
soľ
korenie
paprika
sušená petržlenová vňať
(Všetko korenie podľa chuti)
vajcia

Kombinovať orechovú múku, drvený čerstvý cesnak, soľ, korenie, papriku a sušenú petržlenovú vňať na chuť. Kúsky kuraťa namočíme v rozšľahanom vajci, potom v orechovej múke
Smažíme na oleji obe strany do zlatista



Kuracie karbonátky 
2 1 / 2 šálky mletých varených kuracích
pŕs

3 lyžice jemne nasekanej cibule
3 lyžice jemne nasekaného zeleru
2 lyžice jemne nasekanej mrkvy
2-3 lyžice orechovej múky
1 bielok
1 / 2 lyžičky šalvie

Štipka soľi a korenie
Skombinujte všetky prísady a dobre premiešajte. Spravíme guličky a dáme na plech. Pečieme na (220 C) po dobu 10 minút, alebo kým  zhnednú. Sú dobré samotné alebo máčané v horčici. Teplé alebo studené.

Jamajské Kurča

1) 1 / 4 šálky mletej zelenej cibuľky
2) 1 lyžica oleja
3) 1 lyžica omáčky z pálivej
4) 1 lyžička škorice (cinnamin neviem či niečo také existuje, ja myslím že tam malo byť cinnamon-škorica)
5) 1 / 2 lyžičky soli
6) 1 / 2 lyžičky muškátového orieška
7) 2 veľké strúčiky cesnaku, mleté
8)  vykostené, kuracie mäso bez kože (asi 1 kg)
Zmixujte prvých 7 zložiek v mikroténovom sáčku. Pridajte kuracie mäso, zatvorte sáčok a vmiešajte čo najrovnomernejšie korenie na kura . Dajte do chladničky na 30 minút alebo cez noc. Grilujeme .

Mandľové mlieko 
Vezmite 1 / 4 šálky lúpaných mandlí
Dajte ich do kuchynského robota, pustite ho krátko. Pridajte trochu vody, spustite ho dlhšie. Pokračovať pridaním vody až kým nebudete mať mliečnu tekutinu. Prefiltrujte cez niekoľko vrstiev gázy.. Dajte zvyšok späť v kuchynského robota pridajte trochu vody a opakujte. Pokračovať až kým sa neprestane vyrábať mlieko. Z toho je asi 1 šálka 



INI Donuts
Prísady
1 / 4 šálky mäkkého masla, ghí atd..
1 / 3 šálky medu
3 veľké vajcia
1 / 4 lyžičky. jablčného octu
1 / 4 lyžičky. soľi
1 / 2 lyžičky. jedlá sóda
3 / 4 lyžičky. muškátový oriešok
2-1/2 až 3 šálky mandľovej múky
Pokyny
1. Rúru predhrejeme na 165 stupnov .Zmiešame dohromady maslo, med, vajcia, ocot, soľ, sódu, a muškátový oriešok.

2.Zmiešajte s mandlovou múkou aby vzniklo tuhé cesto, ktoré drží tvar. Naplňte valec na ozdobovanie. Na plech dáme papier na pečenie a vytláčame rožteky.

3. Pečieme 15-20 minúty dozlata.

4. Keď vychladnú dáme ich do vzduchotesného sáčku, môžu sa aj zamraziť.

NUT chleba Fáza 2
6 vaječných bielkov
4 žĺtky
štipka soli
1 / 3 šálky zeleninového pyré
Pokyny
1. 1.. Šlahajte vaječné bielky so soľou kým nestuhnú. Odmerajte 1 / 3 šálky
dobre varenej zeleniny. mix dobre uvarených zelených fazuliek a tekvice alebo sa
môže použiť baby karotka a zelené fazuľky. Vytlačte z nej najviac tekutiny ako je možné.
Zmiešajte zeleninu a žĺtky až kým to nie je tekuté
2. 2. Jemne vmiešajte žĺtky do bielok a dajte na papier na pečenie do sklenenej zapekacej misy na bokoch potretej tukom
Pečieme na 150 stupnoch po dobu 30 minút. Pri vybratí z rúry to bude veľké a nadýchané ale stále mäkké, kým je ešte horúci, odstránte ho špachtlou od steny misky a otočte ho dnom nahor (odstrániť z papiera na pečenie) pečie sa na tejto strane dalších 10 minút na 150 stupnoch.


Ak chcete otočiť chlieb bez trhania použite dve dlhé krájacie dosky
dáme chleba na jednu dosku odstránime papier na pečenie z dna , druhú dosku dáme zhora a potom otočíme chleba

Vyberte z rúry. Po vychladnutí nakrájame na 8 plátkov.
Tento chlieb musí byť v chlade.

Môže sa opiecť v rúre potom je chrumkavý ako toastový chlieb

Hubovo-karfiólová praženica

  • 8 čerstvých húb, plátky
  • 1 / 2 hrnčeka duseného karfiolu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice masla (ghí, oleje)
Dajte maslo (alebo ghee, kokosový olej, ) do panvice na strednú teplotu . Pridať do panvice hríby, akonáhle maslo buble. Zamiešame často a varíme, kým huby získajú farbu. karfiol pokrájame na malé kúsky a pridáme. Kým sa karfiól varí, rozbite vajcia. Miešajte nepretržite aby ste zabránili pripáleniu.
Akonáhle vajcia sú hotové servírujte



Muffiny ktoré sú úplne najlepšie v rôznych obmenách ich robím tak 3x do týždňa :)


6 vajec
1,5 šálky orechovej múky (ak chcete niečo ako piškótové cesto, tak mandle, ak niečo orechovejšie tak orechy vlašské. )
0,5 šálky ghíí (topené maslo) alebo iný tuk (s iným som to ešte neskúšala)
0,5 šálky medu
1 lyžica vanilky alebo perníkového korenia, škorice, podľa chuti.
štipka soli
Jeden celý banán (veľmi zrelý s hnedými bodkami) ja dávam aj hrušku, jablko, maliny mrazené podľa toho, čo ma napadne. Dávala som už aj pyré-výživu detskú.(bez cukru)

Všetko sa pomieša v mixéri-šlahači (ja banán pred tým tlačím ručne) potom sa to dá do muffinových foriem,občas to aj lejem na plech ako koláč (vymastený) alebo do takých minipanvičiek na minipizze. Ale najlepšie to ide von zo silikónu v košíčkoch sa to lepí aj keď sa vymastia.

Pečie sa to cca 20 minút na 180 stupňoch nie viac stupňov inak sa to pripaľuje . Skúšam či už sú tým, že pichnem do stredu nožík a mal by výjsť čistý-nedolepený.


Recept na ghíí-viacero ludí sa ma pýta ako ho robím, mala som jeden dobrý recept, neviem ho nájsť ale bol hodne podrobný, snáď bude stačiť aj môj opis

Do hrnca sa dá maslo ja som robila s 1kg to výjde asi jeden a pol velkého zaváraninového pohára ghíí, teraz už robím z 2kg.
Malo by sa to variť na slabšom plameni (v hrnci) cca 45 minút, maslo prechádza rôznymi fázami, tvorí sa na ňom biela pena, zhlukuje sa, potom mizne, bubloce, to všetko je proces. Maslo miešame raz za čas. Keď zacítime na dne nejaké častice akoby sa prilepovať-pripalovať a maslo začne byť cítiť po karamele, tak sme vo finále. Dobré je vybrať troška z dna tých častíc mali by byť stredne hnedé v tom momente dáme maslo dole z ohňa . (tie častice sú vlastne srvátka mliečna v ktorej je kazeín) zbytok je len tuk z mlieka. Pripravíme si poháre zaváraninové, sitko a gázu. Prelievame maslo do pohárov cez gázu až kým nám neostane len srvátka (dá sa zjesť je celkom chutná) poháre necháme otvorené kým nevychladnú-nestuhnú nezatvárame ich. Ghí nemusí byť v chlade údajne sa nepokazí a vydrží aj rok.

4 komentáre:

  1. To by asi Jenda umřel hlady:-) Jenda jí pár suchých potravin a na nějaké změny ho neužije...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Amely to je práve o tom,všetci autíci jedia výberovo a samé škroby, kazeín a lepok :( V USA sú na diéte tisíce detí ak nie milióny a všetky začali jesť keď boli na diéte veci ktoré rodičia neverili, že niekedy dajú do úst. Ja stále čakám kedy sa to zlomí je to strašné v týchto momentoch neje a neje ani veci, ktoré jedol. Vyžaduje si to pevné nervy a proste neustúpiť. Tým, že sa nedopuje kakaom tak má fakt hlad. Včera nejedol NIČ až do cca 18,00 to zjedol, 10 lyžíc vývaru, vnať z petržlénu s domácim kečupom a doobeda mal štavu čerstvú. No a na večeru mal 2! konzervy tuniaka. Ale ono aj to málo čo zje má väčšiu výživovú hodnotu ako to čo jedol pred tým :( to boli samé sladkosti, pizza, hranolky, kakao, nuggety, všetko vyprážané. sa nedivím že dopadol trávením ako dopadol :((

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obdivuji Tě, ale na tohle bych neměla sílu. A četla jsem např. studii (v angličtině), že vyřazení lepku a kaseinu nemá vliv na projevy autismu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Díky moc, za recepty, na GAPS se chystám přejít o letních prázdninách, ale už teď se musíme připravovat (a i tak se bojím, že to nestihnu - všechno se naučit a nastudovat :-)) Každopádně v knížce MUDr. Strunecké jsem četla ještě jeden recept na Ghí - tak jak se dělalo kdysi (máslo povařit ve vodní lázni - aby se nepřipálilo, až se oddělí syrovátka, tak nechat vychladnout - zpátky už se to nespojí, a až to ztuhne, udělat do něj vařečkou pár děr a syrovátku vylít - zůstane jen tuk :-) Asi začnu tímto - nevypadá to složitě:-) Jinak doufám, že to zvládnem - mám dost veklé obavy, ale pokud se Fildův stav nezlepší po stránce psychické, určitě by se měl zlepšit po té fyzické a to taky není málo (i když hodně věřím nebo spíš doufám, že mu to pomůže vykročit z dětského autismu :-))
    Takže ještě jednou dík za tipy.
    Mariga

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus