Stránky


štvrtok 17. februára 2011

9 deň ako sa nám darí

Tak dnes sme 9 deň na diéte. Mali sme 3 perné dni minulý týždeň kedy nejedol v škôlke NIČ ak nerátam petržlénovú vňať s kečupom :)
Je zvláštne ako sa mu menia chute, dva dni jedol 3 jablká denne plus obed, další deň zase konzervy tuniaka v olivovom oleji. Včera to boli banány, iný deň koláč.
Naštastie takmer každý deň si dá čerstvý vývar, jeden deň zjedol 2! litre!! Teraz má priemer tak jeden-dva taniere. Aktuálne najviac idú kuracie nuggety.
Čo je zvláštne, tak už ani nepýta nedovolené potraviny, snaží sa vybrať si niečo, čo je dovolené , ja sa zase snažím aby vždy mal niečo na výber, nemám rada tvrdé postupy, že nedať dieťaťu nič iné ako to, čo je navarené. Toto u neho nefunguje, ani iné nátlakové techniky. Spočiatku jedol dosť vela vajcia, teraz ich odmieta, ale v nuggetoch ich vlastne má. Isté dni mu chutilo hašé (zapečené mixované mäso, vajcia, zelenina) , pred tým zase fašírky. Snažila som sa o rôzne iné polievky (paradajková, dyňová, kapustová) ale bez efektu, tak už to nesilím, vývar je aj tak najlepší.Tak isto mäso na prírodno, guľky, hovädzie nechce, tak robíme, to čo zje. Verím, že chute sa zase zmenia.

Keď to zhrniem, tak na diéte sme plnej GAPS 9 dní no už pred tým asi týždeň sme mali viac-menej bezmliečnu a bezlepkovú s minimom cukru a škrobu. Za celý ten čas (teraz ťukám) sme mali len 2x záchvat zlosti a plaču a to kvôli tavenému syru, ktorý on pred tým ani moc nejedol. Kakao si pýtal spočiatku asi 3 dni ale keď som povedala nie je a nebude, akceptoval to. Myslím si, že základ je odhodlanie rodiča, dieťa to vycíti, že to nezmení a prispôsobí sa. Vysvetlovala som mu, že sa mu musí vyliečiť bruško.

Tých 9 dní bolo rôznych, striedali sa v nich absolútne kľudné chvíľe, kedy sa už o 18,00 pýtal do postele ležať s návalmi hyperaktivity, oboje môže byť príznak die off (odumierania kvasiniek) ako odumierajú z nedostatku potravy (sladkých jedál) tak vylučujú toxíny. V. bol 2 dni ako nafetovaný, bolo to v čase keď 3 dni nekakal, vtedy sa toxíny najviac koncentrujú , keď sa vykakal prešlo to.

Čo je objektívne. Pred diétou NEIMITOVAL, po diéte zrazu zimitoval 5 giest, u nás je to ako zázrak. Imitáciu mu trénujeme už dlho bez efektu..
Zrazu sa začal v škôlke HRAŤ NA NIEČO zobral si  tanierky, poháriky, kanvicu (detskú) a v kuchynke nalieval akože čaj, akože pil.. Toto sa náznakom objavilo v jeho rannom detstve, ale odišlo to ako prišlo. Po 2 dnoch diéty to začal robiť spontánne nikto mu to neukazoval a v skupine v ktorej je to ani nemal od koho odkukať plus so zdravými deťmi ktoré by sa takto hrali nie sme v kontakte..

Dalšia veľká zmena je v pozornosti. Jeho pozornosť bola veľmi zlá, prakticky sa nedalo ho niečo učiť. Minule v škôlke správne určil všetkých 6 predkladaných obrázkov. Včera sme si doma prezerali katalógy, pýtala som sa ho na predmety  ukáž pohár, ukáž jablká a pod. Cca 50 percent mi dobre určil, donedávna by nepochopil, nezameral a neurčil NIČ. Budeme trénovať. Donedávna by pri tom ani nevydržal sedieť.
Rovnako som včera skúšala "ukáž mi oči" atd, rôzne časti tela, opäť cca 50 percent určil dobre. Čo bola zmena, tak sa snažil ma počúvať, pochopiť, sústredil sa a snažil sa mi vyhovieť, donedávna pre nás SCI-FI.

Spánok-zrazu večer zaspáva bez problémov nemá hyper záchvaty spí celú noc (až na 2 noci) ešte o 8,00 ho ráno musím budiť.

Ak je najedený a nevzdoruje kvôli nejakému jedlu, tak neviem čo sú to agresívne záchvaty, búchanie si hlavy. pred diétou hocikedy vyžadoval nech mu búcham do hlavy, trieskal si do nej, afekty také, že mlátil hlavou do zrkladla, stoličky. (jeden z prejavov kvasiniek je bolesť hlavy). Je 90 percent dňa absolútne štastný, veselý pozitívne naladený napriek tomu, že má veľmi obmedzený jedálniček. Čakala som, že mi tu bude celé dni revať, nestalo sa..


Ešte stále má riedku stolicu, čo je veľmi zvláštne vzhľadom na to, že je samú suchú stravu ako koláče, mäso, občas ovocie. Takže si myslím, že telo sa skutočne čistí. Pred tým mal stále nafúknuté brucho, problémy s nafukovaním trvajúce deň noc, teraz ani neviem čo je to nafukovanie. (až na výnimky).

Hádam budeme mať dosť sily (a financií) to vydržať, vidím to pre nás ako poslednú šancu nejak Valerijka "nakopnúť" a rozrozprávať, čas nám beží...

Ďakujeme všetkým, ktorí na nás myslia a podporujú nás!

3 komentáre:

  1. V čem spočívá dieta? Nemám čas to někde hledat...díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Amely to je hooodne na dlho, ale keď bude čas, skúsim spraviť nejaký výcuc z knižky. Ale najlepšie je si ju prečítať, alebo stránky pretože inak je to dosť vytrhnuté z konceptu nech napíšem čokoľvek. tu je link preklad google. Knižku má v obchode napríklad Jana M.na postižených deťoch.
    http://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=en&u=http://gaps.me/&ei=Plp1TYP3JsiU4QaXgrWZBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CCQQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dgaps%2Bme%26hl%3Dsk%26prmd%3Divns

    Inak ja nie som nejaký fanatik, ak človek nemá podmienky nie je 100 percent odhodlaný tak je to hooodne tažké zvládať. Ja mám čo robiť a to mi pomáha mama. Ale už je to dobré, už v obchode kludne vráti kinder tyčinku, nehladá jedlo, ktoré nemôže ale si disciplinovane vezme "svoje" jedlo. Šťavu vypije v podstate z akéhokoľvek ovocia zje banán, jablko,občas hrušku. Nie sú len samé pozitíva, uvidíme ako to bude pokračovať. Vraj najväčší efekt je po 3 mesiacoch, máme za sebou mesiac tak uvidíme. V niečom sa akoby dosť prebúdza, v inom zase akoby regresil, ale to je normálne, telo najprv ide k horšiemu, je to znak, že sa niečo deje. regresí myslím hlavne v správaní že je viac hyper. No strieda sa to, inokedy si zase "číta" knižky, chce aby som mu pomenúvala veci a pod. a to je u nás skoro zázrak.. Tak isto začal trocha imitovať, na tom sme stáli 3 roky. Myslím si ale, že postupne vynechávať a zavádzať "žiadúce" potraviny by sa mohlo podariť aj u iných detí ja mám extrémne vyberavého a tvrdohlavého autíka, rovnako kamošky, čo držia diétu, ani jeden ešte od hladu neumrel a hlad ho donútil jesť. V. je teraz rád aj za banán na ktorý by sa pred tým ani nepozrel..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den. Jsem máma 4,5 letého chlapečka s atypickým autismem a před 4 měsíci jsme najeli na GAPS dietu. Chtěla jsem na Vás, Hanko, sehnat nějaký kontakt, abych si s vámi mohla vyměnit zkušenosti, poradit se, ....ale nic jsem nenašla. Jestli by vám to nevadilo, dala byste mi na vás emailovou adresu? Moje je marcelavinsova@seznam.cz
    Díky. Marcela

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus