Stránky


piatok 20. augusta 2010

Návšteva u zubára

U Valerijka bol vždy problém so starostlivosťou o zúbky, neznášal ich čistenie, takže v rannom detstve sme umývanie flákali a spoliehali sa, že má zúbky po ockovi, ktorí do dospelosti nemal žiadne kazíky.
Keď mal 2 roky zodpovedne sme šli k môjmu zubárovi aby mu pozrel zúbky, Zbežne pozrel a povedal, nech prídeme, keď bude spolupracovať. Hm nenastalo to dodnes.

V poslednej dobe si už zúbky nechal čistiť pekne a aj dlhšie ako pár sekúnd, spôsobila to zubná pasta Colgate herbal pre dospelých, detské pasty všetky neznáša, elmex gel nemôže lebo nevie prehĺtať a reve akoby sme ho vraždili (znecitluvuje).

Nikdy som si u neho kazy nevšimla, až nedávno bol často agresívny, búchal si hlavičku, tak ma napadlo dôkladne skuknúť zúbky.A našla som ho tam!! Medzi spodnou 4-5 medzizubný kaz.

Nastalo obdobie paniky a zháňania info čo sa s tým dá robiť. Dozvedela som sa, že dnes už je možnosť ošetrenia ozónom bezbolestné, laserom tiež bezbolestné, injekcia priamo do koreňa, ktorá tiež nebolí, celková anestéza pri ktorej sa ide v ten deň domov.
Tak som si našla zariadenie kde takmer všetko (až na anestézu) vybavenie majú.
Zavolala som, objednala nás , vysvetlila situáciu, že je autista, nespolupracuje..
2 týždne som ho napriek porozumeniu na úrovni ročného dieťaťa pripravovala. Kontrolovala som zúbky, šla mu na ne detskými vŕtačkami a zrkadielkami :) naučil sa že kontrolujeme zúbky, smial sa tomu.

Deň moc dobre nezačal, pretože vstával o 5,00 a ja s ním. Snažila som sa mu vo všetkom vyhovieť aby som ho moc "nerozhodila". Prišli sme na kliniku, odmietal tam vstúpiť (má strach z neznámych priestorov) vtiahli sme ho dnu, posadili, recepčné doniesli hračky, ja som vytiahla laptop. Prišli sme troška skôr tak sme cca 10 minút čakali, čo je na nášho V. mega výkon, laptop zabral super!!
Potom sme šli dnu do ordinácie to plakal, bál sa, musela som ho odniesť.
Keď ho zbadala Dr. povedala len "no zbohom, kto ho bude držať?" asi všetci :))

Vysvetlila mi možnosti, ozón, laser si vyžaduje spoluprácu, musí vydržať mať otvorenú pusinku..
Fluoridáciu neodporúča, štípe to a mohlo by mu to poškodiť trvalé zúbky, ktoré sú už v ďasienkach.
Vraj najrýchlejšie je to bez umŕtvenia vyvŕtať, umŕtvenie bolí tiež a gely znecitlivujúce zase stŕpnu pusinku.
Nasadila si kovový prst, ja som ho mala na kolenách, nohami držala jeho nohy a rukami ruky, sestričky hlavu. Plakal, ale moc sa nebránil. Plakal skôr z toho držania. Nemám pocit, žeby ho to bolelo, pri strihaní vlasov vystrája viac . Trvalo to celé asi 10 sekúnd, dali mu tam len provizórnu blombu, môže vypadnúť, vtedy sa to musí robiť nanovo, ale klasická blomba si vyžaduje spoluprácu, dlho tvrdne :(
Tak isto trhanie je vraj náročné, stoličky majú veľké korene, musí sa umŕtvovať, čakať kým to zaberie..

Šikulka za odmenu dostal pokreslený balón a mohol sledovať ako odteká vodička do odtoku, to ho fascinovalo, tak, že reval keď sme mali odísť :)) takto silná motivácia je pre neho vodička. Odtiaľ si odniesol helikoptéru a v aute ho čakali hračky za odmenu a ešte aj kúpalisko. Stále sme ho chválili. Prakticky okamžite ako mal ten zub hotový prestal plakať. Dokonca si na konci nechal bez kovového prstu dobrovoľne skontrolovať ostatné zúbky.
Hádam nám plomba vydrží čo najdlhšie a vekom bude aj spolupráca lepšia!
Som na neho veľmi pyšná ako to krásne zvládol a vďačná zubárke, že ho bola ochotná zobrať aj napriek tomu, že patrí ku komplikovaným detičkám!!

4 komentáre:

  1. Krásný článek. Valerijko je šikovný kluk. My jsme si s Jeníkem ještě k zubaři netroufli. Amelie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak jste to zvládli úžasně, jak čtu. Jsem ráda,že jsem objevila tvůj blog, dávám si ho k oblíbeným :-)) a budu chodit nakukovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. I já si vás přidám k nám na blog, ráda si počtu :o)

    Valerijko je opravdový šikula. Naše slečna ani nechce otevřít pusu ... i když se železným prstem se to ještě nezkoušelo, zatím nebylo třeba. Ale hrozím se toho, až bude :o)

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus