Stránky


utorok 24. augusta 2010

Extrémne obsedantné záujmy

Sem skúsim popísať, aké všelijaké obdobíčka sme už s V. mali :)
1. Vlajkové obdobie, miloval ich v každej podobe, takže sme doma mali a ešte stále máme :) ozdoby na párty vlajočkové (miloval si to zapichovať do plastelíny) , spoločenskú hru "vlajky sveta" zamiloval sa do obalu, odmietal ju pustiť v obchode, tak mu ju ocko kúpil :) , po ulici sme nemohli prejsť okolo vlajok bez povšimnutia, zbadal ich aj na konci ulice a vliekol nás krížom cez cestu, potom ich obdivoval :) už som aj našla stránku kde sa dajú kúpiť klasické vlajky, ale toto obdobie ho už prešlo a vlajky ho nechávajú chladným :)


2. Dopravné značky-toto ešte čiastočne pretrváva, ale je to skôr taký normálny záujem, nie obsesia. Vždy miloval cestu autom po meste, netušili sme prečo, no potom nám začal behať ku každej značke, zvlášť miloval také tie dočasné, nízke, ktoré si mohol obchytať. Od ocka dostal značky tak pol metra vysoké, zohnal mu ich cez mimibazár :), mali sme rôzne hračkárske sady značiek, kúpila som mu aj omalovánky so značkami že v ňom prebudím záujem o túto činnosť (nestalo sa :) Tu je pexeso, ktoré si takto sám naaranžoval :)


3.Aby som nezabudla písmená a čísla!! To bola celkom slušná obsesia z ktorej sme sa tešili. Začalo to okolo roku a pol, miloval mangetky s písmenkami, časpisy v TV titulky tým sa smial už ako 4 mesačný, vyvrcholilo to okolo 4 rokov, kedy si z nich začal skladať slová len tak sám, bez predlohy, dokonca aj anglické, web stránky, názvy relácii v tv. Bohužial ako to prišlo, tak to odišlo, ako všetky naše obsesie.Týmto skladaním sme krásne mali možnosť nahliadnuť do jeho hlavinky, čo vníma, ako premýšla, škoda, že nám túto cestu zatvoril..



4. Ďalšie pekné obdobíčko boli značky aut. Fascinovali ho havne tie reálne, takže sme zopár aut poumývali ručičkami :) Naštastie nám nikto nevynadal, dokonca jeden pán mu povedal, nech si logo auta kľudne zoberie :) Jedno "škoda" sme dokonca aj našli na zemi, to bolo radosti!!!Takto si zložil znak mitsubishi



5.Dalšie obdobie bolo CD a DVD, najprv to začalo ligotavými CD a skončilo to pri obaloch plných lôg. Neviete si predstaviť moju radosť, keď som raz v koši na papier pred domom našla asi 50 kusov obalov :) vylovila som ich všetky a 3 dni nevedela o tom že mám dieťa :) Toľko radosti malého autíka.. Problémom tejto doby bolo prejsť okolo videopožičovne a že ich tu máme!! Neomylne nás tam ťahal a obdivoval (občas si chcel aj odniesť domov) obaly.

6.Potom sme tu mali obdobie penazí. To miloval mince, papierové peniaze (občas sa mu podarilo nejaké ukoristiť a my sme tŕpli aby neroztrol takú 50 eurovku, vytrhnúť z ruky sa mu to nedalo...., báli sme sa, že niekedy niekomu niekde niečo "šlohne" ako to potom budeme vysvetlovať :) , k tomuto obdobiu patrili bankomaty, taktiež sme bez revu nemohli prejsť okolo, dokonca v tejto dobe používal slovo "aba" lebo babka mu vždy hovorila že a bude tam "aj banka" on si to nejak spojil do "aba" to boli bankomaty a pod.

7.Obdobie obchodov a letákov. Miloval letáky, často ich "čítal" zabavil sa tým hodiny, to isté časopisy, logá ho bavia doteraz, ale už sofistikovanejšie používame youtube, tam má celé reklamy, printy sú už málo zaujímavé :) Celkovo akékoľvek reklamy aj v TV miloval od malinka, mal pri nich záchvaty smiechu.


8. Kresliace obdobie- Začalo okolo roka, najprv magnetickou tabulkou a končilo pomalovanými stenami, sedačkou , nábytkom :) naneštastie ho to prešlo a aj napriek tomu, že vtedy bol grafomotoricky napred, momentálne sa tvári, že nevie ani pero do ruky chytiť :((

9. Doprava-autíčka, lietadlá toto bolo ale také v medziach normy :), sem by som zaradila aj celkovo techniku, tlačítka, mobily :)

10. Plastelína-ešte pretrváva, pchá ju úplne všade, najlepšie do flaše s úzkym otvorom a potom ma núti ju odtial dolovať :))

11.Voda, vodenka tú miluje od malička až doteraz, pravidelne s prvými teplými dňami sa obsesia prebúdza v plnej sile, keby mohol, tak celé dni vkuse LEN prelieva vodu. Žial ho neuspokojí len nejaká nádoba s vodou, kde si môže vkľude prelievať, ale miluje tú vodu odpúštať do kanála, vylievať. A to naozaj nejde :( takže dosť bojujeme, keď si vodičku vypustí tak je "hotovo" a ide z vane. Keď nemá prístup k vode, tak hlavička rafinovaná si prelieva alebo horšie prepľúva čajík, a ešte lepšie, keď nemá ani ten, tak si naciká napr. do kelímku od plastelíny a ide si prelievať to. "výborné" bolo aj obdobie, kedy skúmal, čo voda spraví na akom povrchu, takže sme mali pooblievané a obcikané rôzne povrchy od zeme po puzzle až postele. A to bol už hodne dlho bez plienok, robil to zámerne aby vyskúmal kam a ako tá "vodička" mizne.

13. Stavebnice-to bol neškodný a podporovaný záujem, legá sme mali rôzne, zaujímali ho ale len kocky, z tých docela staval



14. A aby som nezabudla na tvary!!! to sme prešli hádam všetkými, mal obdobie, že všade hľadal napr. trojuholníky, potom kosoštvorce, prikladal mi napr. dopravnú značku hlavná cesta na lemy schodov, ktoré mali tento tvar, kachličky na zemi :) V 5 rokoch nemal na torte obrázok spidermana, ale geometrické tvary :)
tu mal zrovna krížikové obdobie :))


15. momentálne u nás okrem vodičky , plastelínky a logušiek "fičia" hlavne zvukové hračky, takže sme vytiahli tie, ktoré ho bavili v roku a veselo vyhrávame :) no tento krát sa mi zdá, že hodne experimentuje s tými zvukmi. Akoby ich "mixuje" a naivná mama stále dúfa, žeby to mohlo byť nejaké predrečové obdobie a reč by nám predsa len ešte mohla naskočiť :(

16. A aby som nezabudla puzzle!!! Tie ho dlho nebavili, nevedel ich, potom ako sa ich naučil (okolo 3,5 roka) tak do pol roka bol z 12 dielnych na 50. Dokonca ich zvládal skladať aj rubom, len na základe tvarov výrezov nie obrázkov. Puzzle ho baví dodnes a tak isto sa mu obnovil záujem o vkladačky s akými sa hrajú 3 ročné deti, ale nevadí, máme radosť keď sa nimi chvíľku zabaví.


Kupodivu obsesiu točiacimi sa predmetmi, takú častú u autíkov sme zatial nemali.

Uvidíme čím nás chlapček ešte prekvapí :)

4 komentáre:

  1. No pěkně ... měli jste už toho dost :o) Tak jen tak dál ...
    Kéž bysme my měli něco z toho. Bohužel, Ninuška nejeví zájem o nic :o(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jára max. stavěl věci do řad...Valerikovy obrazce jsou úžasné!
    Co Járu pořád drží jsou klíče, všechno dlouhé (provázky, lana, mašle...), různé kabelky a kbelíky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tuška-ja by som občas bola rada, keby niekde sterotypoval, lebo on ku všetkému chce asistenciu, sám sa nezahrá momentálne, baví ho len voda, vkuse prelievanie, jeho keď niečo chytí tak je to úplná obsesia, vkuse, dokola, nedá sa odkloniť, je tým úplne posadnutý, takže je to náročné, občas som napr. 5h denne musela sedieť s ním pri PC a púštať mu logá, nevie to sám :( proste ani jeden extrém nie je dobrý..
    Moni-no žial toto je minulosť, so zavedením šktruktúry v škôlke šla jeho tvorivosť do preč :((( hádam ho to ešte nikedy chytí, robil nám vtedy velkú radosť, vždy niečím prekvapil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc pěkné povídání. Jeníček zbožňuje kamínky, tyčky, klacíky, špunty od vína, pentličky, kuličky a podobné věcičky. Přejeme hodně sil...Amelie s Jeníčkem

    OdpovedaťOdstrániť

O nás

Moja fotka
Som 38 ročná mamička 13 ročného autistického chlapčeka Valerijka, diagnozu dostal v 2,5 roku v DIC Trnava - Poruchy autistického spektra-detský autizmus